Home > Blog > Verslag Pelgrimstocht Israël

Verslag Pelgrimstocht Israël

Van 20 t/m 29 oktoktober  2017 is een groep uit de Emmanuelparochie op Pelgrimstocht naar Israël geweest. Onder leiding van Janny Horstman, Lies Akkerman en Joop Butti zijn we geland in Tel Aviv  en daar stond onze fantastische gids Manja met chauffeur Youssouf (Jozef) klaar om ons met de bus naar Tiberias te brengen,  aan het Meer van  Galilea, waar onze tocht begon. De gids was prima. Ze is geboren in Amsterdam en woont al 44 jaar in Tel Aviv. Ook Jozef stond altijd voor ons klaar en hij wist overal de weg en dat was soms best moeilijk. We hebben veel plaatsen bezocht, die we alleen maar kennen uit de Bijbel: Kanaän, de plaats waar Jezus water in wijn veranderde, Nazareth met de kerk van de Aankondiging, de Bron van Maria en de Josephkerk. De berg Tabor met de kerk van de Transfiguratie en de berg van der Zaligsprekingen, oftewel “Bergrede” .Tagba, de plaats van de wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging. Een boottocht op het Meer van Galilea. We hebben Petrusvis gegeten en een kibboets bezocht. Kafarnaüm met de synagoge uit de 4e eeuw en het huis van Petrus. In Bet She’an  de opgravingen uit de Romeinse tijd en in Jericho (ca. 10.000 jaar oud), naar de bron van  Eliza en de boom, waar Thaddeus inklom is tijdens het bezoek van Jezus aan de stad. Naar Bethlehem, naar de Geboortekerk met de Gebortegrot Wachttijd anderhalf uur.  De Catharinakerk bezocht en een woordviering in de “Shepherd’s Fields”.  Jeruzalem met de Olijfberg en de Hof van Getsemane met het Onze Vader in tegeltableaus op de muren, de kerk van het Graf van Maria en de Zaal van het Laatste Avondmaal, het huis van Caïphas, de Kerk van het Hanegekraai, een stuk van de oorspronkelijke weg, waar Jezus met zijn discipelen heeft gelopen van het Laatste Avondmaal naar de Hof van Olijven, waar hij is verraden. Het Tempelplein met de Rotstempel en de Al Aksa-moskee “Geklaagd” bij de muur. Het Yad Vashemmuseum bezocht, waar de 6½ miljoen joden worden herdacht die in WO II werden vermoord. 1½ miljoen hiervan waren kinderen. Erg aangrijpend.

Een doopplaats bezocht bij de Jordaan en daarna naar Qumrad, de plek waar de Dode Zeerollen zijn gevonden.  We hebben lekker In de Dode Zee gedreven. In Jerusalem  hebben we de kruisweg gelopen over de Via Dolorosa, die eindigt in de Grafkerk wederom met een Woordviering en hebben de St. Annakerk en de bassins van de Romeinen bezocht. Op de laatste dag nog naar de Grotten van Koning Salomo de plaats waar de stenen vandaan kwamen voor de bouw van de tweede tempel.

Een bijzondere reis en voor ons is de Bijbel tot leven gekomen!
Pelgrim Wim Heitbrink